Atelier Kap&Co.
Handgemaakte lampenkappen

Over de ontwerpers  

Nienke Weggelaar en Puck Janssen van Atelier Kap & Co. maken exclusieve lampenkappen. De Amsterdamse vriendinnen werken samen met gerenommeerde stoffenleveranciers. Iedere kap is een statement piece met een persoonlijke touch voor je interieur.

We zijn dol op kleurige bijzondere prints en het verhaal erachter. Vaak worden ontwerpers geïnspireerd door eeuwenoude archieven of de reizen die ze maken. 

Interiorjunkies

Toen ze elkaar op het schoolplein leerde kennen, was er meteen een klik. Najaar 2020 zijn ze Atelier Kap & Co gestart. Een droom die uitkomt. Beiden zijn we creatief en interiorjunkies, mijn huis is een soort van Villa Kakelbont met vele verrassende combinaties en Puck houdt ook van spelen met kleur en print. In 2014 heeft Nienke met haar moeder Nicolette in Bussum de winkel Weg & Co geopend. Ze verkopen vintage meubels en woonaccessoires in consignatie. Vaak worden er lampen ingebracht en meestal zit daar een niet matchende kap op. Klanten kijken er niet altijd doorheen en de lamp blijft staan, terwijl de voet vaak prachtig is. Daar is het idee ontstaan om kappen te gaan maken. Nu de kinderen naar de bassischool gaan, is die ruimte er en lopen we over van ideeën. Puck en Nienke doen alles samen: de keuze en inkoop van stoffen, de aanvragen van klanten, ontwerpen en het bekleden van de kappen. Vanaf het begin, loopt het als een trein. We maken lange dagen, maar het is zo heerlijk om te doen. Onze lampenkappen hebben net die extra twist: beetje humor, verrassend en persoonlijk.

Nieuwe vondsten

“We blijven altijd zoeken naar mooie stoffen. Struinen graag over markten in binnen- en buitenland. Op antiek- en curiosamarkten in Amsterdam en Maastricht doen we mooie vondsten. Zoals een antieke vogelkooi die we als lampenvoet hebben gebruikt. “Naast onze collectie stoffen, gebruiken we regelmatig bestaande materialen. Voor het label Anna + Nina hebben we van overgebleven fluwelen stof uit hun vorige collectie, prachtige warmrode lampenkappen gemaakt. Met chique leopard bekleding aan de binnenkant.” 

Tot in detail

“Er is veel vraag naar onze exclusieve handgemaakte lampenkappen. We gebruiken de mooiste materialen en werken af tot in detail. Naast de buitenkant van de kap, is de binnenkant net zo belangrijk. Deze kan naar wens ook met stof bekleed worden. Het lampenkapframe is ook goudkleurig. Een aantal voorbeeldkappen is te zien bij Weg & Co in Bussum, maar daarop zijn zoveel meer variaties mogelijk. We werken in opdracht van particulieren en bedrijven, zoals hotels, restaurants en kantoren. Zelfstandig of in samenwerking met interieurstylisten en architecten. Pasgeleden hebben we voor de prachtige woonboerderij van tv-kok Miljuschka Witzenhausen een kap ontworpen, maar ook voor actrice Jelke van Houten. Daarnaast hebben we fijne samenwerkingen gedaan met influencers als Romy Boomsma en Billy Rose.”